ISTORIJA PLIVAČKOG KLUBA VOJVODINA

TRENIRAJ SRCEM

U novembru 1935. osnovan je prvi plivački i vaterpolo klub GALEB, čiji je prvi predsednik bio Dr Jovan Popović. Klub je imao 300 aktivnih članova; naročito se isticao ženski deo ekipe: Jelica Čeliković-Mogin, Mancika Šipoš, Vera Ćirić, Jelena Kovar i Elfi Esner.

Krajem decembra 1940. doneta je odluka da se klub pridruži sportskom društvu Vojvodina.

Plivački klub je obnovljen 1945. pod starim imenom GALEB. Godine 1959. Klub menja ime u MORNAR, nadajući se većoj pomoći Ratne mornarice, da bi se 1974. ponovo priključio sportskom društvu Vojvodina.

Nagli uspon plivanja nakon otvaranja bazena

Izgradnjom dva nova bazena (1974. Sajmište – otvoreni bazeni, 1990. SPENS – zatvoreni bazeni) plivanje u Novom Sadu prosperira.

 

 Članica Vojvodine Ivana Mogin, je prva plivačica iz Novog Sada koja osvaja medalju na državnom prvenstvu, 1982. godine u konkurenciji pionirki na deonici 200m leđnim stilom.

Zapažene rezultate su postizali i sledeći plivači: Zvezdana Žagar, Tivadar Šulc, Ana Marija Petrović, Biljana Stajić, Aleksandra Vučković, Daliborka Panin, Miodrag Vasić, Darinka Savčić, Miloš Jajić, Ugrin Obrenić, Danijela Jakobi, Zoran Milovanović, Borislav Munjas i dr.

Godine 1993. Vojvodina osvaja drugo mesto u državi u seniorskoj ekipnoj konkurenciji, dok ženska ekipa osvaja prvo. Zasluge za ove uspehe imali su njihovi treneri: Mirko Srđanov, Maja Ivanišević, Andor Šulc, Stevan Jager, Marika i Ivica Varga i dr.

Novosađani pobeđuju kao ekipe

U periodu 1993-2001. plivači i plivačice redovno pobeđuju na državnom prvenstvu u ekipnoj i individualnoj konkurenciji u kadetskim i pionirskim kategorijama, za šta Klub dobija veliko priznanje “Jovan Mikić – Spartak”.

Godine 2000. uprava Kluba se opredeljuje da dužnu pažnju posveti i drugim kategorijama, kako bi i stariji takmičari ravnopravno ušli u borbe za medalje i rekorde. U toj kvalitetnijoj grupi nalaze se: Igor Beretić, Igor Erhartič, Ivan Zgomba, Miloš Pupović i Dunja Popivoda.

Nagoveštaji vrhunskih rezultata

Vladislava Šućur na juniorskoj Balkanijadi u Kruševcu 1998. nastupa u jugoslovenskoj štafeti (4x100m kraul) i donosi bronzanu medalju, a na Balkanijadi na Kipru 2000. takođe bronzanu medalju.

Evropsko prvenstvo u Antverpenu 2001. na 25-metarskom bazenu, Igor Beretić obara državne rekorde na 50m i 100m leđnom tehnikom, a Igor Erhartič na 100m i 200m kraul tehnikom.

Prve pojedinačne medalje

Balkanijada u Novom Sadu 2002. Igor Beretić na 100m i 200m leđnom tehnikom osvaja zlatnu medalju. Na junioskoj balkanijadi u Istambulu Igor Erhartičosvaja zlatnu medalju na 400m kraul i bronzu na 200m kraul tehnikom. U štafetama jugoslovenske ekipe osvaja dve srebrne (4x100m i 4x200m kraul) i jednu bronzanu medalju (4x100m mešovito), kao i član tih štafeta Ivan Zgomba, dok je srebro pripalo Milošu Pupoviću u štafeti 4x200m kraul tehnikom.

Ekipa trenera

Profesionalni trener Mirko Srđanov, Zoran Milovanović, Aleksandar Rosić, kao i grupa honorarnih saradnika (Aleksandar Ilić, Miloš Jajić, Vesna Jančić, Ivana Crvenko, Jasna Ljiljak, Bojan Međedović, Borislav Munjas, Zvonko Tako, Edita Stepanov, Borislav Pavlić) prihvataju se velikog posla, vođenja i osposobljavanja za takmičenje azličite uzrasne grupe, u kojima se nalazi preko 200 dece.

Mnogo talenata

Uprava kluba sa predsednikom Goranom Grbićem na čelu ulaže velike napore i sredstva da bi Novi Sad sačuvao primat u mlađim kategorijama i uvrstio se u vrhunsku klasu i kod strijih kategorija. Među mnogobrojnim ljubiteljima plivanja koji dolaze na bazene, nalazi se mnogo talenata.